Usein kysyttyä

Vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Rakentaminen on päättynyt. Voinko vielä tilata valokuidun?
Kyllä voit! Päätämme aina loppukeväästä tulevan kesän rakennuskohteet. Voit tilata liittymän täyttämällä lomakkeen Tilaa -sivulla. Olemme sinuun yhteydessä. Raahen Kuidulla on oikeus hyväksyä tai hylätä tilaus tapauskohtaisesti.

Mitä ovat valokuidun hyödyt?
Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Sen siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös tulevaisuuden tarpeisiin. Valokuitu on pitkäikäinen investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus nostaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta, mahdollistaa etätöiden tekemisen sekä takaa viihdenautinnot häiriöittä. Valokuidun kautta toimivalla IPTV:llä pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuitu vaikuttaa kiinteistön arvoon ja se tekee arjesta helpompaa luotettavalla toiminnallaan.

Tarvitsenkohan minä valokuitua?
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa.

Mitä tarkoittaa 100/100 ja 1000/1000 liittymänopeuksissa?
Liittymänopeudet ilmoitetaan yleensä numeroilla, joista ensimmäinen luku, esimerkiksi 100 Mbps tai 1000 Mbps, kertoo päätelaitteellesi tulevasta nopeudesta, jolla esim internetsivut sekä lataamasi tiedostot latautuvat päätelaitteellesi.

Jälkimmäinen luku kertoo päätelaitteeltasi lähtevästä nopeudesta, joka vaikuttaa siihen, miten sujuvasti lähetät digikuvia kehitettäväksi verkkokaupan kautta tai miten nettipelaaminen sujuu.

Useimmille perheille riittää 100/100 Mbps nopeus, kun netin käyttö on pääasiassa selailua Facebookissa, Youtube videoiden katselua ja nettipelien pelaamista.

Järeämpää 1000/1000 Mbps nopeutta suositellaan perheille, joissa netin käyttö on vaativampaa, kuten reaaliaikaisten pelien pelaamista, isojen video- tai kuvatiedostojen lataamista tai tv-tekniikasta halutaan täydet tehot käyttöön.

Tiesithän myös, että voit milloin tahansa maksutta nostaa nopeuttasi! Hintaero nopeuksien välillä maksaa vain kympin.

Minne liittymän saa?
Raahen Kuitu on saanut merkittävän summan valtiontukea valokuituverkoston rakentamiseen. Valtiontuki suunnataan ensisijaisesti maaseutumaisille haja-asutusalueille ja siksi Raahen Kuidunkin suunnitelmat valokuiturakentamiselle käynnistyvät maaseutumaisilta alueilta. Raahen Kuidulla on mahdollisuus rakentaa koko kuntaan lukuun ottamatta aivan ydinkeskustaan, ns. vanhaa Raahea.

Liittymätilaus kannattaa tehdä, asutpa millä kantilla kuntaa tahansa.

Valokuituliittymän saa omakotitaloon, taloyhtiöön ja yritykseen.

Paljonko liittymä maksaa?
Raahen Kuidun ajankohtainen hinnasto löytyy Palvelut-sivuilta.  Raahen Kuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90e/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90e/kk 24 kk määräaikaisella sopimuksella. 1000/1000 Mbps liittymään sisältyy Maxivisionin 2 peruskanavapakettia.

Milloin liittymä maksetaan?
Liittymä maksetaan, kun sen rakentaminen varmistuu.

Miten liittymän voi tilata?
Tilaa yhteydenottopyyntö tästä. Täytettyäsi pyydetyt tiedot, otamme sinuun yhteyttä.

Mistä Raahen Kuidun tiedottamista voi seurata?
Seuraa tiedotusta Raahen Kuidun Facebook-sivuilla ja näiden verkkosivujen etusivulla Ajankohtaista-osiossa.

Ovatko Vedetään kuitua -hankkeessa tehdyt kiinnostuksen ilmaukset huomioitu tilauksina?
Ei ole. Vedetään kuitua -hanke on päättynyt. Se teki markkina-analyysia kuituhalukkuudesta ennen kuin valokuituhankkeen toteuttamiseen oli sitoutunut verkkoyhtiöitä.

Mikäli haluat tilata valokuituliittymän, tulee sinun tehdä liittymäsopimus Raahen Kuidun kanssa.

Mihin päätelaite olisi hyvä sijoittaa kotona?
Katso täältä tarkemmat ohjeet päätelaitteen sijainnin valintaan. Voit myös ladata pdf-oppaat päätelaitteen sijoittamisesta tästä ja päätelaitteen käyttöönotosta tästä.