Usein kysyttyä

Vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Mitä ovat valokuidun hyödyt?
Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Sen siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös tulevaisuuden tarpeisiin. Valokuitu on pitkäikäinen investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus nostaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta, mahdollistaa etätöiden tekemisen sekä takaa viihdenautinnot häiriöittä. Valokuidun kautta toimivalla IPTV:llä pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuitu vaikuttaa kiinteistön arvoon ja se tekee arjesta helpompaa luotettavalla toiminnallaan.

Tarvitsenkohan minä valokuitua?
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa.

Minne liittymän saa?
Raahen Kuitu on saanut merkittävän summan valtiontukea valokuituverkoston rakentamiseen. Valtiontuki suunnataan ensisijaisesti maaseutumaisille haja-asutusalueille ja siksi Raahen Kuidunkin suunnitelmat valokuiturakentamiselle käynnistyvät maaseutumaisilta alueilta. Lopulta kuitenkin tulleiden tilausten määrä ja sijainti varmistavat, miten verkkosuunnitelmat toteutuvat. Tilaaja on siis verkkosuunnitelman lopullinen vahvistaja. Raahen Kuidulla on mahdollisuus rakentaa koko kuntaan lukuunottamatta aivan ydinkeskustaan, ns. vanhaa Raahea.

Liittymätilaus kannattaa tehdä, asutpa millä kantilla kuntaa tahansa. Ennakkomaksu liittymästä veloitetaan vasta, kun rakentaminen alueella on varmistunut: tyhjästä ei siis varmasti joudu maksamaan. Tehdyt tilaukset antavat kuituyhtiölle tärkeää tietoa siitä, missä kiinnostuneita ihmisiä asuu: tilaukset auttavat suunnittelemaan myös seuraavien vuosien rakentamisreittejä.

Mihin mennessä tilaus pitää tehdä?
Tilaus kannattaa tehdä heti. Mitä enemmän liittymistilauksia saadaan ennen rakentamiskautta sisään, sitä varmempaa on, että rakentaminen käynnistyy. Mitä aikaisemmin tilaukset saapuvat, sitä aikaisemmin saadaan tieto kuntalaisille rakentamisen käynnistymisestä alueella.

Paljonko liittymä maksaa?
Liittymä maksaa 600 euroa, kun kiinteistö on korkeintaan 300 metrin päästä runkoverkosta. Lisäksi kotiin on hankittava päätelaite, joka maksaa noin 150e. Tähän päätelaitteeseen kytketään kodissa käytettävät laitteet joko langattomasti tai kaapelilla. Raahen Kuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90e/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90e/kk 24 kk määräaikaisella sopimuksella. 1000/1000 Mbps liittymään sisältyy Maxivisionin peruskanavapaketti sekä digiboksi.

Kun liittymätilaus tehdään alueella, jossa rakentaminen on jo aloitettu, liittymän hinta määräytyy jälkiliittymähinnan mukaisesti. Lue lisää jälkiliittymähinnoista Palvelut-sivultamme.

Milloin liittymä maksetaan?
Liittymä maksetaan kolmessa osassa. Kun rakentaminen varmistuu, maksat 200 euron varausmaksun, toiset 200 euroa kun kuitu kytketään ja loput 200 euroa 2 kk kuluttua käytön aloittamisesta.

Mikäli rakentaminen ei toteudu esimerkiksi alhaisen liittyjämäärän vuoksi, liittymismaksua ei luonnollisesti peritä.

Milloin liittymän voi saada?
Ensimmäisiä liittymiä otetaan käyttöön maaliskuussa 2020.

Miten liittymän voi tilata?
Liittymä on helpoin tilata sähköisesti tästä. Täytettyäsi pyydetyt tiedot saat sähköpostiisi vahvistuslinkin, jossa tilauksesi vahvistetaan esimerkiksi pankkitunnuksilla tunnistautumalla. Paperisen lomakkeen voi käydä täyttämässä Raahen Energian toimistolla, Ruonankatu 4, tai lomakkeen voi hakea Vihannin kirjastolta, josta saa myös valmiiksi maksetun palautuskuoren. Tilauksen voi tehdä myös asiakaspalvelunumerossa 09 68296031.

Mistä voi seurata, miten liittymisaktiivisuus etenee?
Sivustolla tayskuitu.fi/raahe-tilaukset näkyy reaaliaikainen tilausseuranta postinumeroalueittain sähköisten tilausten osalta. Paperilomakkeilla tulleet tilaukset päivitetään tietokantaan kerran viikossa.

Mistä hankkeen etenemistä voi seurata?
Valokuituhankkeen etenemisestä tiedotetaan Raahen Kuidun Facebook-sivuilla sekä näiden verkkosivujen etusivulla Ajankohtaista-osiossa.

Ovatko Vedetään kuitua -hankkeessa tehdyt kiinnostuksen ilmaukset huomioitu tilauksina?
Ei ole. Vedetään kuitua -hanke on päättynyt. Se teki markkina-analyysia kuituhalukkuudesta ennen kuin valokuituhankkeen toteuttamiseen oli sitoutunut verkkoyhtiöitä.

Mikäli haluat tilata valokuituliittymän, tulee sinun tehdä liittymäsopimus Raahen Kuidun kanssa. Sähköisen liittymätilauksen voi tehdä osoitteessa www.tayskuitu.fi/raahe tai täyttää paperisen liittymislomakkeen Raahen Energian toimistolla tai Vihannin kirjastossa. 

Mihin päätelaite olisi hyvä sijoittaa kotona?
Katso täältä tarkemmat ohjeet päätelaitteen sijainnin valintaan. Voit myös ladata pdf-oppaat päätelaitteen sijoittamisesta tästä ja päätelaitteen käyttöönotosta tästä.