Usein kysyttyä

Vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin:

Mitä ovat valokuidun hyödyt?
Valokuitu on markkinoilla olevista tietoliikenneyhteyksistä nopein ja toimintavarmin. Sen siirtokapasiteetti on vailla vertaa ja siksi siitä löytyy tehoja myös tulevaisuuden tarpeisiin. Valokuitu on pitkäikäinen investointi vuosikymmeniksi.

Valokuidun pätkimättömyys ja toimintavarmuus nostaa yrityksen tehokkuutta ja tuottavuutta, mahdollistaa etätöiden tekemisen sekä takaa viihdenautinnot häiriöittä. Valokuidun kautta toimivalla IPTV:llä pääsee eroon antennitelevision sääherkkyydestä ja heikosta signaalista.

Valokuitu vaikuttaa kiinteistön arvoon ja se tekee arjesta helpompaa luotettavalla toiminnallaan.

Tarvitsenkohan minä valokuitua?
Tulevaisuutta on vaikea ennustaa: parhaiten oman tietoliikennekäyttäytymisen muutoksen huomaa, kun katsoo elämäänsä viisi tai kymmenen vuotta taaksepäin. Millaisia laitteita tai palveluja käytit silloin? Tulisitko tänään toimeen sen aikaisella tietoliikenneyhteydellä?

Datan määrä verkossa kasvaa kasvamistaan. Ihmisten lisäksi data liikkuu verkossa erilaisten laitteiden välillä. Yhteiskunnan palveluja rakennetaan yhä digitaalisemmaksi ja työstä tulee paikasta riippumattomampaa.

Valokuituyhteyttä ei tarvitse päivittää tulevaisuuden tarpeisiin, vaan jopa yhden gigan yhteydellä hoidat varmasti niin asiointitarpeet kuin viihdehoukutukset myös tulevaisuudessa.

Mitä tarkoittaa 100/100 ja 1000/1000 liittymänopeuksissa?
Liittymänopeudet ilmoitetaan yleensä numeroilla, joista ensimmäinen luku, esimerkiksi 100 Mbps tai 1000 Mbps, kertoo päätelaitteellesi tulevasta nopeudesta, jolla esim internetsivut sekä lataamasi tiedostot latautuvat päätelaitteellesi.

Jälkimmäinen luku kertoo päätelaitteeltasi lähtevästä nopeudesta, joka vaikuttaa siihen, miten sujuvasti lähetät digikuvia kehitettäväksi verkkokaupan kautta tai miten nettipelaaminen sujuu.

Useimmille perheille riittää 100/100 Mbps nopeus, kun netin käyttö on pääasiassa selailua Facebookissa, Youtube videoiden katselua ja nettipelien pelaamista.

Järeämpää 1000/1000 Mbps nopeutta suositellaan perheille, joissa netin käyttö on vaativampaa, kuten reaaliaikaisten pelien pelaamista, isojen video- tai kuvatiedostojen lataamista tai tv-tekniikasta halutaan täydet tehot käyttöön.

Tiesithän myös, että voit milloin tahansa maksutta nostaa nopeuttasi! Hintaero nopeuksien välillä maksaa vain kympin.

Minne liittymän saa?
Raahen Kuitu on saanut merkittävän summan valtiontukea valokuituverkoston rakentamiseen. Valtiontuki suunnataan ensisijaisesti maaseutumaisille haja-asutusalueille ja siksi Raahen Kuidunkin suunnitelmat valokuiturakentamiselle käynnistyvät maaseutumaisilta alueilta. Raahen Kuidulla on mahdollisuus rakentaa koko kuntaan lukuunottamatta aivan ydinkeskustaan, ns. vanhaa Raahea.

Liittymätilaus kannattaa tehdä, asutpa millä kantilla kuntaa tahansa. Ennakkomaksu liittymästä veloitetaan vasta, kun rakentaminen alueella on varmistunut: tyhjästä ei siis varmasti joudu maksamaan. Tehdyt tilaukset antavat kuituyhtiölle tärkeää tietoa siitä, missä kiinnostuneita ihmisiä asuu: tilaukset auttavat suunnittelemaan myös seuraavien vuosien rakentamisreittejä.

Valokuituliittymän saa omakotitaloon, taloyhtiöön ja yritykseen.

Paljonko liittymä maksaa?
Raahen Kuidun valokuituverkon rakentaminen on jo niin pitkällä, että suurimmassa osassa alueita on siirrytty jälkiliittymähinnastoon. Tähän päätelaitteeseen kytketään kodissa käytettävät laitteet joko langattomasti tai kaapelilla. Raahen Kuitu tarjoaa kahta liittymänopeutta 100/100 Mbps 39,90e/kk tai 1000/1000 Mbps 49,90e/kk 24 kk määräaikaisella sopimuksella. 1000/1000 Mbps liittymään sisältyy Maxivisionin 2 peruskanavapakettia.

Milloin liittymä maksetaan?
Liittymän voi maksaa useassa erässä. Lue kaikki vaihtoehdot Palvelusivultamme.

Miten liittymän voi tilata?
Tilaa yhteydenottopyyntö tästä. Täytettyäsi pyydetyt tiedot, otamme sinuun yhteyttä. Seuraavien valokuituliittymien rakentaminen menee vuoden 2022 puolelle.

Mistä hankkeen etenemistä voi seurata?
Valokuituhankkeen etenemisestä tiedotetaan Raahen Kuidun Facebook-sivuilla sekä näiden verkkosivujen etusivulla Ajankohtaista-osiossa.

Ovatko Vedetään kuitua -hankkeessa tehdyt kiinnostuksen ilmaukset huomioitu tilauksina?
Ei ole. Vedetään kuitua -hanke on päättynyt. Se teki markkina-analyysia kuituhalukkuudesta ennen kuin valokuituhankkeen toteuttamiseen oli sitoutunut verkkoyhtiöitä.

Mikäli haluat tilata valokuituliittymän, tulee sinun tehdä liittymäsopimus Raahen Kuidun kanssa.

Mihin päätelaite olisi hyvä sijoittaa kotona?
Katso täältä tarkemmat ohjeet päätelaitteen sijainnin valintaan. Voit myös ladata pdf-oppaat päätelaitteen sijoittamisesta tästä ja päätelaitteen käyttöönotosta tästä.