Raahelainen kuvataiteilija Juha Laakso teki valokuitutilauksen keväällä ensimmäisten joukossa. Hän asuu vaimonsa kanssa Lapaluodossa, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Raahen keskustasta. Vaimo Raija Korppila on myös taidegraafikko, ja molemmat työskentelevät kotonaan sijaitsevalta työpajalta käsin.
Pariskunta on tilannut Tosinopia-liittymän, joka on nopeudeltaan 1000/1000 Mbps. Liittymätyypin valintaan vaikutti se, että se on hintaluokaltaan samaa kuin mitä he nykyisestä liittymästään maksavat, ainoastaan nopeus tulee kasvamaan ja yhteyden laatu paranemaan.
”Kolmasosa työstä tehdään tietokoneella”
Pariskunta käyttää työssään nettiyhteyttä yhteydenpitoon asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Välineinä toimivat useimmiten sähköposti ja videoyhteys. Pilvipalvelut ovat myös ahkerassa käytössä tiedostojen tallessa pitämiseen.
”Työprosessista noin kolmasosa tulee tehtyä tietokoneella. Käytämme paljon nettipohjaisia kuvankäsittelyohjelmia, jotka ovat toimineet välttävästi yhteyden hitauden takia. Operaattoreille ongelmasta kerrottaessa on vastattu, että kun käytetään kupariverkkoa, niin hitausongelmalle ei voi tehdä paljoakaan kaistan kuormittuessa”, pohtii Laakso. Tähän ongelmaan hän toivoo ratkaisua valokuidusta: se kun ei kuormitu useista käyttäjistä.
Tukalia tilanteita yhteyden pettäessä
Laakso pohtii, että on hieno asia, että nopeita yhteyksiä on alettu puuhaamaan syrjäisemmille seuduille. Tämä mahdollistaa työnteon sieltä käsin, missä haluaa asua. ”Tätäkin työtä voi periaatteessa tehdä mistä vain, jos yhteydet pelaa”, hän kiteyttää.
Laakso on joutunut useamman kerran tukalaan tilanteeseen, kun apurahahakemusta tehdessään netti on alkanut tökkimään ja jättöhetken takaraja on painanut päälle. Rahallisen menetyksen vaara on ollut suuri. ”Näistä tilanteista on kuitenkin aina jotenkin selvitty, mutta olisi tietenkin helpottavaa, jos nettiyhteyteen voisi luottaa ilman suurempia sydämentykytyksiä”, hän toteaa.
Paikallisuus valttia
Laakson mielestä on hienoa, että paikallinen yhtiö on lähtenyt mukaan tuomaan kunnan asukkaille valokuitua. Silloin tietää, että kunta välittää asukkaistaan ja projektin motiivina on kunnan elinvoimaisuuden edistäminen.
Muille raahelaisille hän lähettää seuraavanlaisia terveisiä: ”Valokuitua kannattaa ajatella investointina tulevaisuuteen. Rahallisesti investointi ei ole iso, kun miettii niitä mahdollisuuksia, joita kuitu tuo tullessaan pitkällä aikavälillä”.
Positiivisia kaikuja
Kuullessaan kokemuksia sellaisilta ihmisiltä, joilla valokuitu on ollut käytössä, Laakso ei ole kuullut mitään negatiivista; harvemminhan ihminen katuu paremman yhteyden hankkimista.
”Olen myös itse kysellyt eri operaattoreilta valokuituyhteyden hintoja, ja Täyskuitu on ylivoimaisesti edullisin, kun sen tilaa nyt”, hän huomauttaa.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.