Konttorilta etätöihin – mikä muuttui?

Harri Sipilä - Raahen Osuuspankki

Etätöiden tekeminen ei ollut Raahen Osuuspankin sijoituspäällikkönä työskentelevälle Harri Sipilälle ennestään kovin tuttua, sillä valtaosa hänen työnkuvastaan on ollut ihmisten kasvotusten kohtaamista erilaisissa neuvotteluissa. Nyt poikkeusolosuhteiden vuoksi neuvottelut tapahtuvat etäympäristössä videon välityksellä ja toisinaan pelkällä ääniyhteydellä.

Harri kertoo, miten hän aikaisemmin koki, että fyysinen tapaaminen asiakkaan kanssa oli ainoa oikea tapa hoitaa neuvottelut. Siksi etätyöt ovat olleet sekä hänelle että hänen asiakkailleen positiivinen yllätys. Asiakkaat ovat arvostaneet sitä, ettei heidän tarvitse miettiä, miten tapaamiseen pukeudutaan, mihin auto parkkeerataan, kuinka paljon on muuta liikennettä ja onko pakkasta, vaan he ovat voineet hoitaa kotisohvaltaan sijoituksiin liittyviä asioita. Vaikka finanssisektorilla pukeutumiskoodit ovat arjessa itsestäänselvyyksiä, on myös Harrin kravatti ja puku ovat vaihtuneet kotioloissa työskennellessä leppoisempiin – collegepaitaan ja farkkuihin.

Etätöissä on monenlaisia etuja

Harri on vakuuttunut, että etätöiden määrä tulee kasvamaan lähitulevaisuudessa, sillä etätöistä on monenlaisia hyötyjä niin työntekijöille, asiakkaille, työnantajille kuin muillekin asianosaisille.

”Etätyö on ekologista. Matkustaminen ja polttoaineen kulutus vähenevät sekä paikoituksen löytämisen tuska poistuu. Käänteisenä puolena on sosiaalisuuden väheneminen. Olemme Osuuspankin henkilökunnan kanssa tottuneet kokoontumaan yhteisille työpaikkalounaille”, kertoo Harri.

Myös työnantaja säästää etätöissä. Tilavaraukset muuttavat muotoaan, sähkönkulutus ja lämmitystarve vähenevät. Entä säästääkö asiakas? ”Kyllä! Allekirjoituksetkin voi hoitaa digitaalisesti etänä. Minulta tänään yksi asiakas varmisteli, että eihän tarvitse tulla käymään”, Harri toteaa.

Valokuitu ei tarvitse markkinointipuheita

Harri perheineen odottaa jo kovasti valokuitua. Tällä hetkellä nykyisen nettiliittymän pätkimiset ovat jokapäiväisiä harmistuksia. Eritoten pääsiäisen aikaan nettiyhteys pätki aikaisempaa enemmän ja perheessä todettiin yhteen ääneen, miten tärkeä toimintavarma valokuitu on tänä päivänä. ”Valokuitu ei kyllä tarvitse enää mitään markkinointipuheita”, nauraa Harri.

Perheessä lasten etäkoulunkäynti on tuonut arkeen omat haasteensa. Ajankäytössä on tärkeää huomioida ruuanlaittoon menevä aika sekä lasten ohjaaminen. Kun koulukirjat tippuvat kädestä, on yhteyksiä vaativa laite nopeasti käsissä. Onneksi kotiinkuljetuspalvelut helpottavat perheen ruokailuja ja tukevat samalla paikallisia yrityksiä.

Nettiyhteyksiltä vaaditaan jatkossa yhä enemmän toimintavarmuutta

Vielä emme tiedä, mitä kaikkea tulemme jatkossa siirtämään linjoja pitkin, mutta varmaa on, että siirrettävän datan määrä jatkaa voimakasta kasvuaan. Tälläkin hetkellä monilla työpaikoilla voi hoitaa ainakin puolet töistä etänä ja osalla työt hoituvat kokonaan kotikonttorilta. Nettiyhteyksiltä tämä tulee vaatimaan entistä enemmän toimintavarmuutta, jonka tällä hetkellä vain valokuitu voi tuoda. Enää nettiä ei käytetä kotioloissa pelkkää Iltalehden selailua varten.

    Write a comment