Vinkkejä valokuituliittymän nopeustestaukseen

Tässä muutamia vinkkejä valokuituliittymäsi nopeustestaukseen:

Kiinteä langallinen yhteys on langatonta yhteyttä varmempi

Todellisen nopeustuloksen mittaamiseksi suositellaan, että internetyhteys tuodaan kuitupäätelaitteelta tietokoneelle Ethernet-kaapelin kautta, sillä langaton WiFi-yhteys on altis häiriöille. Omat reitittävät laitteet, WiFi-toistimet ym. vastaavat on syytä irrottaa testauksen ajaksi ja käynnistää kuitupäätelaite uudelleen ennen testiä.

Tietokoneen ja kuitupäätelaitteen välisen kaapelin on oltava hyväkuntoinen nopeustestiä tehdessä ja joskus pelkkä kaapelin vaihtaminen uuteen voi auttaa parantamaan yhteyttä. Varmista myös, että käytetty verkkokaapeli on vähintään CAT5e tai CAT6 tasoinen ja siten mahdollistaa yli 100 Mbps tiedonsiirron.

Jos haluat testata yhteyden langattomasti, huomaathan että langattoman verkon signaaliin vaikuttaa eniten modeemin/reitittimen ja tietokoneen välinen etäisyys ja käytetty WLAN-kanava. Esimerkiksi yleisimmin käytetty 2,4 GHz taajuusalue on ruuhkainen, koska siellä toimivat kaikki muut tavalliset laitteet,kuten pelikonsolien ohjaimet, BlueTooth-laitteet tai langattomat hiiret. 5 GHz taajuus on toistaiseksi vähemmän käytetty. Siinä yhteysnopeus on usein nopeampi, vaikka signaali heikkenee enemmän kuin 2,4 GHz taajuudella seinien läpi kulkiessa.

Käytettävien laitteiden ikä ja suorituskyky vaikuttavat tuloksiin

Tietokoneesi suorituskyky ja ikä vaikuttavat luonnollisesti nopeustestin tuloksiin. Kuitupäätelaiteen sekä tietokoneen WiFi-vastaanottimen pitää olla nykyaikaisia ja pystyä käsittelemään suuria nopeuksia. Varmista, että testissä käytetyn tietokoneen verkkokortti kykenee käsittelemään testattavaa nopeutta (oli se sitten 100/100 Mbps tai 1/1 Gbps). Päivitä laitteen ajurit tarvittaessa. Läppärillä testattaessa käytä laitetta aina verkkovirtaan kytkettynä, sillä akkua käytettäessä virransäästö voi vaikuttaa tuloksiin.

Jos teet nopeustestin langottomasti, päätelaitteen langattoman verkon suorituskyky vaikuttaa WiFI-yhteyden mittaustuloksiin. Esimerkiksi 5 GHz taajuusalueella toimivilla uudemmilla WiFi-modeemeilla voidaan mitata nopeus WiFi:n yli luotettavammin. Vanhemmat 2,4 GHz taajuudella toimivat modeemit eivät tue suurempia siirtonopeuksia.

Suosi luotettavia nopeustestausohjelmia

Nopeuden testaamiseen suosittelemme omalle koneelle ladattavaa Speedtestin nopeustestiohjelmaa, jolla saa luotettavia tuloksia erityisesti nopeilla liittymillä. Ohjelma on saatavilla sekä Windowsille että Macille osoitteessa: https://www.speedtest.net/apps/desktop.

    Write a comment