Mattilanperäläinen Olli Komulainen odottaa jo kovasti valokuitua. Hän kertoo, miten nopea netti on haja-asutusalueilla monelle nuorelle ja lapselle tarpeellinen asia jo yhteydenpidonkin kannalta.
”Netti tökkii koko ajan tällä hetkellä, enkä pysty pelaamaan kunnolla” Olli toteaa napakasti. ”Jos pelaat reaaliaikaisesti esimerkiksi tiimin kanssa CS:ää eli Counter strike global offensivea ja netti tökkii, niin koko tiimi voi hävitä pelin. Vain siksi, että yhdellä netti tökkii”, hän jatkaa.
Joskus yhden pelin lataaminen voi viedä aikaa yli 24 tuntia, mikä tuskastuttaa. Netti ei meinaa toimia yhtään, jos perheen äiti, Sari Eilola, katsoo telkkaria samaan aikaan. Ja kun koko perhe on netissä yhtä aikaa, niin huh-huh. Valokuitu tuo perheen tarvitseman nopeuden ja toimintavarmuuden.
Muistelimme haastattelun aikana Sari-äidin kanssa menneitä. Sitä aikaa, kun ensimmäiset kännykät tulivat ja sitä, miten hassuilta ”itsekseen puhuvat” ensimmäiset korvanappikuulokkeilla varustetut ihmiset näyttivät. Pohdimme myös sitä, miten yhteydenpito on muuttanut muotoa vuosien saatossa. Kuinka meidän lapsuudessa kirjoiteltiin ihka oikeita kirjeitä ulkomailla asuville ystäville. Yhteydenpito on muuttanut isosti muotoaan viime vuosina. Tänä päivänä nuorillamme voi olla hyviä ystäviä pelien kautta myös ulkomailla. Ollikin kertoo saaneensa uusia kavereita pelaamisen kautta.
Olli pyytää vanhempia katsomaan nuorten erilaisia tarpeita tässä ajassa. Nopeita yhteyksiä tarvitaan paljon muuhunkin kuin pelaamiseen. Jos mummu ja pappa asuu toisella puolella Suomea, voi valokuituyhteydellä helposti jutella ja nähdä toisensa esimerkiksi Whatsappin tai Skypen kautta. Ja mikäpä estää ottamasta vaikkapa reaaliaikaista autopelierää lapsenlapsen kanssa 🙂
Pirjo Isorinne
Raahen Kuitu
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.